GÜVERCİNLERDE KURUMA HASTALIĞI

Güvercinlerde Kuruma diğer adı ile jilet göğüs ya da aşırı zayıflama hastalığı yetiştiricilerinin en amatör olanından en profesyonel olanına kadar zaman zaman karşılaştıkları bir durumdur ve çoğu zaman bu durumdaki kuş uygun tedavi programı izlenmediği için hayatını kaybeder.

Bu hastalık kuşun bünyesini hızla düşüren, etini, kasını eritip göğsünü bir bıçak sırtı gibi kurutan ve tedavi edilmez ise kuşu öldüren bir hastalıktır. Kuş giderek küçülür, yem yese bile yemden kesinlikle herhangi bir fayda sağlanamaz.

Bu duruma neden olan MEGABACTERY, aslında bir bakteri değildir fungal türevi bir iç mantardır. Yıllar önce yapılan ilk mikroskobik incelemelerde diğer bakterilerden çok daha büyük olduğu görüldüğü için bu mantara MEGEBACTERY isimi verilmiştir. Kuruma hastalığının tedavisinden yetiştiricilerin yaptığı hata kuşa antibiyotik tedavisi uygulamaktır. Hastalığa sebep olan etmen bir bakteri olmadığı için kullanılan antibiyotikler kuşun karaciğer ve böbreklerine yoğun miktarda zarar verir. Özetle hiçbir işe yaramaması ile birlikte zaten bitkin olan kuşa extra zarar verir. Güvercinlerde görülen kuruma hastalığı kuşun hızlı bir şekilde ölmesine neden olmaz ölüm bazen 1 aylık süreyi bile bulabilir.

Hastalığı fark edildiğinde yapılacak ilk işlem kuşun ayrı bir karantina kafesine alınmasıdır. Eğer kış aylarında böyle bir durumla karşılaşılırsa 25W bir ampulle ısıtılan bir karantina kafesinde tedavi edilmelidir. Kafesinin ısıtılmasındaki amaç kuşun zaten az olan enerjisini bir de vücut ısısını ayarlaması için harcamasının önüne geçmektir.

Bu hastalığın tedavisi için izlenecek yol aşağıdaki gibidir.

  1. İlk olarak iç parazit tedavisi uygulanmalıdır. Veterinerlerde bulabileceğiniz Nilverm isimli ilaç bu iş için uygundur.
  2. Ardından Coccidiosis tedavisi yapılmalıdır (5 gün) Coccidiosis bağırsakta yaşayan bir çeşit parazittir ve güvercinlerde en fazla ishale neden olan etmendir.
  3. Ardından mantar tedavisine geçilmelidir. Mantar tedavisi için Rondizol

    , dacostatin gibi ilaçlar kullanabilirsiniz.

  4. Daha sonra 2 gün süre ile vitamin desteği verilmelidir.

Yukarıdaki uygulanacak tedavinin adımları yazılmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus su ile verilecek ilaçlarda suyun kuşun önünde 6 saatten fazla kalmaması gerektiğidir.

Bazı kuruma vak’alarında hastalığa neden olan direk iç parazitlerdir. Bu durumunda göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Sağlıklı güvercin kümesleri için 3 ayda 1 kez kümes geneline iç parazit uygulaması yapılması gerekmektedir.

10 yorum

  1. Meraba balkonumda iki guvercin yavrusu var tatilden dindugumuzde iki gun ara ile yumurtadan ciktilar kucuk olan in gaga ve goz bolgesinde buyuk sislik var yarara gibi karni siskin duruyor titreme var birazda bitlenmis olabilir anneleri gelip besliyor gidiyor tahminim 4 -5 haftalik hastaligi nasiil gecer .yuvdan ne zaman ucacsklar.

    1. Author

      Muhtemelen çiçek oluşmuş youtube kanalımda tedavi videosu var izleyebilirsiniz.

  2. İçeriğe katkı olması adına, megabacteria isimli mantarıda listeye eklemelisiniz. Çözümü zolax 50 mg adlı beşeri ilaç. detayları sizden bekliyoruz.

    1. Merhaba Tolga bey, zolax ı hangi zaman aralıklarıyla ve hangi dozajda kullanmamız gerekiyor?

  3. Merhabalar,
    Yaklaşık 20 günlük güvercinler catıdan sömine bosluguna düsmüsler yuvalarıyla birlikte . 2 sini kurtardık ve besliyoruz. İlk basta arı süt mama ve galeta mısır unuyla besledik. Kendileri bugday fln yiyolar fakat güvercinlerden bir tanesi sürekli yatıyo dısarı koydugumuzdada hemen oturuyo tüyleri kabarık ve kanatları biraz gevsek gögsüne baktım tüylerin arasından cildi bariz gözüküyo. Sanki kuruluk gibi ama emin olamadm. Ve yesil ishal. Napabiliriz?

  4. Author

    Konu ile ilgili sitenin üst kısmında muzaffer beyin telefonu var arayın yardımcı olur.

  5. Merhaba. Muhabbet kuşunda mantar için dacostatin veya ronıdazole kullanacagım. İkisini de mi kullanayım yoksa birini mi? Bu iki ilacı farkı var mıdır?

    1. Author

      Farklı etken maddeler var içinde ben genelde eş zamanlı kullanırım.

  6. Merhaba. Muhabbet kuşunda iç mantar için dacostatin mi kullanayım ronidazole mu? İkisi arasındaki fark nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir