img_8430

Manisa Azmanı

Manisa Azmanı küçük boyutta, kısa gagalı, paçalı, güllü, orijinali tepesiz güvercinlerdir. Uçuş özelliği düz (oyunsuz), toplu halde uçan, evine sağdık güvercinlerdir.

Azmanların tepeli olanları Osmanlı’nın Hünkariye ulaşımındaki bir önceki basamağı diyebiliriz. Ancak pareli olmadıkları için Azman grubunda kabul edilir.

Dört desen çeşidi bulunmaktadır. Düzler: Tüm vücut aynı renk, Kanat : Kanat ve kuyruk aynı renk diğer tüyler beyaz. Kesme: Sadece kuyruk(kuyruk altı tüylerle beraber) renkli diğer tüyler beyaz. Şeş: Vücut tüyleri kırçıllı(çilli) işlemeli.

En çok bulunan renkler: Beyaz, arap, kırmızı, sarı, mavi, çamkabuğu, ödü(kahverengi), şeker(gümüş). Ayrıca kahverenginin çeşitli tonları ve mor gibi renklerde rastlanır.

Bu güvercinlere geçmişte besleyenler, Azman’ın azalmalarının  nedeninin hünkari rağbet görmesi ile Hünkariye beslenmeye dönülmüş olması baş neden olarak gösteriyor.

Azman ismi İzmir bölgesinde yoz kuşlar için Denizli’de ise Denizli Bangosu’na verilen bir isim. Manisa ve ilçelerinde ise azman bu kuşlar için kullanılan  bir isimdir. Ege’nin 3 ilinde farklı kuşlar için kullanılan ortak isimdir.

Ziraat Müh. Serkan GÜNDÜZ

azman_siniflandirma

azman