Güvercinlerinizin Hasta Olmaması İçin İpuçları

  1. Kuşlarınızın beslenmesine özen gösteriniz. Sadece buğday ile güvercin beslemek hiçbir zaman doğru değildir. Kuşların farklı zamanlarda farklı yem rasyonlarına ihtiyacı vardır.
  2. Kuşlarınıza her gün mutlaka taze su veriniz
  3. Her yıl tüy dönemi sonrasında mutlaka PMV-1 (veba) aşısı yapılmalıdır.
  4. Dış çiçek (pox) için gerekli aşılamayı yapınız. Bir kuş için ömrü boyunca bir kez çiçek aşısı olması yeterlidir.
  5. Üretim döneminde çıkan her yavru 3 haftalık olduğunda mutlaka aşılanmadır. Bu aşılama yavrunun genel bağışıklık düzeyini artıracağı için birçok hastalığa karşı tedbir almış olursunuz.
  6. Kümeslerinizi düzenli olarak veterinerlerden temin edeceğiniz geniş spektrumlu bir dezenfekte kullanarak dezenfekte ediniz. Çamaşır suları dezenfekte ürünleri kadar yeterli bir etkiye sahip değildirler. Ayrıca pürmüz kullanarak kümes ve ekipmanlar üzerindeki küçük tüyleri yakınız bu işlem aynı zamanda etkili bir dezenfekte uygulamasıdır.
  7. Dışarıdan kümesinize dahil edeceğiniz her kuş için en az 30 günlük bir karantina süresi uygulayınız.
  8. Dışarıdan getirdiğiniz kuşları karantinaya almadan önce karantina kafesinin ve ardından kuşun dezenfekte edilmesine özen gösteriniz.
  9. Kümeslerinize gelen ziyaretçilerin ve kümeslere ya da kuş beslenilen ortama girer iken mutlaka ayakkabılarını çıkararak terlik giymesini sağlayınız.
  10. Kümeslerinizi ziyaret eden kişilerin kuşlarınıza dokunmasına izin vermeyiniz.
  11. Başka bir kümese olan ziyaretinizden sonra aynı kıyafet ile kendi kümeslerinize girmemeye özen gösteriniz, hastalıkların birçoğunda taşıyıcı olan etmen güvercin yetiştirici ya da kümeslere ziyarete gelen kişilerdir.
  12. Serçe, kumru ve diğer yabani kuş türlerinin güvercin kümeslerine girmesine ve güvercinlerinizin suluk ve yemliklerini kullanmalarına müsaade etmeyiniz. Birçok hastalığın yabani kuşlardan geldiği bilinmektedir.
  13. Kümes ve salmalarınıza fare ve diğer kemirgenlerin girmesini engelleyiniz. Veba, salmonella gibi bir çok bakteri ve viral kökenli hastalıkların en büyük taşıyıcıları farelerdir.
  14. Kuşlarınıza belirli bir takvimde iç ve dış parazit uygulaması yapınız.
  15. Suluk ve yemliklerinizi düzenli bir periyotta dezenfekte ürünleri kullanarak temizleyiniz.
  16. Yaz aylarında verdiğiniz suyun gün içinde ısınmaması için gerekli önlemleri alınız.
  17. Kuşlarınıza içme suyu aracılığı ile ilaç ve vitamin verir iken, hazırladığını ilaçlı suyun kış aylarında 8 saat yaz aylarında 3 saatten fazla kuşların önünde kalmamasına özen gösteriniz.
  18. Kuşlarınızı ve kuşlarınızın dışkılarını sürekli gözlemleyiniz. İyi bir yetiştirici sürekli gözlem yapan ve dikkatli olan kişidir.
  19. Hasta olduğundan şüphe ettiğiniz kuşu direk olarak diğer kuşlardan ayırarak gözlem altına alınız.
  20. Hasta kuşlarınızı iyileştirmek için bilinçsiz ilaç kullanmayınız.

 

Kuşlarınız hasta olduğunda yaşayacağınız moral bozukluğu ve onların iyileşmesi için harcayacağınız zaman düşünüldüğünde hastalıkların gelmemesi için gerekli basit önlemleri almak ve temel hijyen koşullarına dikkat etmek size daha ucuza mal olacaktır

Mehmet Hoca

28.09.2017

generic levitra

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir