Güvercin Aşıları ve Dönen Büyük Rant

Sağlıklı güvercinleri hastalıklardan korumak için, antijen denilen canlı veya cansız bakteri, virus, parazit, toksin gibi hastalık etkenleri veya hastalık etkenlerine ait ürünlerin, vücuda değişik yol ve yöntemlerle verilmesi işlemidir. Bu yollar arasında enjektör ile uygulama, su yolu ile uygulama çok yaygın olmasa da spreyleme yöntemi ile uygulama sayılabilir. Aralarında en etkili olanı enjektör ile uygulamadır.


Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki aşı sadece ve sadece sağlıklı olan güvercine yapılır. Aşı yapıldığında sağlıklı olan kanatlıya hastalık yapan bakteri, virüs, parazit gibi etkenlerin zayıflatılmış halleri verilir. Aşılama sonrası kanatlılar, direnç yani bağışıklık kazanır. Pasif direnç, aşılama sonrası anaç güvercinin yumurtası yoluyla yavrusunun da hastalığa karşı direnç kazanmasıdır. Bu direnç yavrularda 3 hafta kadar sürer. Bu sürece meternal antikorlar etki eder. Aktif direnç ise, aşı yapılan kanatlılarda aşı içeriğindeki şuşların kapsadığı hastalıklara karşı oluşan dirençtir.

Aşı, sağlıklı güvercinlere yapılır. Sıkça duyuyoruz, ” Aşı yaptım, güvercinler öldü.” Niçin? Hiç düşündünüz mü? Aşı yapmak, hayvanın vücuduna hastalık yapan ölü yada canlı mikroorganizma vermektir. Bu şekilde, o kanatlıda ileride gerçekleşebilecek hastalığa karşı dirençli olmasını yani bağışıklık kazanmasını sağlamak hedeflenmektedir.

Aşı yapıldığında, kanatlı, vücuda verilen canlılarla savaş yaparken güç sarf eder ve biraz yıpranır. Güçlü ise bu savaşı kazanır. Güçsüz ise kaybeder. Savaşı kaybeden canlı, ileride bir hastalık durumunda da savaşı zaten kaybedecek yani ölecektir. Bu kayıp bizim için kazançtır. Bu şekilde sağlıklı, dirençli damızlıklarımız elimizde kalacaktır. Paragrafın başında “Aşı, sağlıklı güvercinlere yapılır.” cümlesini yazdık. Eğer, kanatlılarda verdiğimiz aşının dışında başka bilmediğimiz ya da farkında olmadığımız gizli bir hastalık varsa ölüm oranı çok yüksek olacaktır. Zaten bir hastalık etkeniyle savaş halindeki kanatlıya aşı yoluyla ikinci bir hastalık etkeni vermiş oluyoruz. Her ikisiyle mücadele edemeyeceği için kanatlılarımız ölecektir.

Yani savaş halindeki bir orduya farklı bir cepheden ikinci saldırının yapılması demektir. Şimdi söyleyebilir misiniz ki “Aşı yaptık, güvercinler öldü. Aşı iyi değil.” diye? Asıl suç kimde? Aşıda mı bizde mi? Aşı, sağlıklı kümeslere yapılır. Aşı yapılan hayvanlar, o hastalığa bağışıklık kazanırken, vücut dirençli olacağı için başka hastalıklara da kısmen dirençli olurlar

.
Aşılar, canlı(aktif) ve ölü(inaktif) aşılar olarak ikiye ayrılırlar. Canlı aşılar, ölü aşılara göre daha ucuz ama daha risklidir. Aşılama sonrası hastalık etkeninin yayılma riski vardır ve şiddetli reaksiyonlar görülebilir. Doz ayarlanmadığında canlıda bastırılmış başka hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yılda bir veya iki defa inaktif aşıların deri altı yolu ile Sağlıklı Kümeslerde uygulanması uygundur.

Kart kuş (yetişkin kuş) aşılama dönemlerinin serin havalara denk getirilmesi çok önemlidir. Çünkü aşılama sonrasında kuşlarınız ateş yapacaktır.. Yaz dönemlerinde yıllık ya da 6 aylık aşı yapmaktan kaçınınız. Aşı yapmak için en uygun iki ay Aralık ayı ve Nisan ayıdır.

Bunun dışında yavru güvercinlere aşı yapar iken izleyeceğimiz yol şu şekildedir. Yavru güvercinlerimizi iki kere aşılamak gerekmektedir. Birinci aşı yavru 3. Haftalık olduğunda yani 21 günlük olduğunda yapılır sonrasında yavru 7. Haftayı tamamladığında ikinci aşılaması yapılır.

Peki, aşı hakkında bu kadar bilgi verdikten sonra gelelim hangi aşı daha iyidir ya da hangi aşıyı satın almamız gerekir. Piyasaya baktığımız zaman bir çok farklı fikri görmekteyiz herkes bir şekilde kendi düşüncesini savunuyor ve ortada dönen çok büyük bir rant var. Evet burası önemli arkadaşlar piyasada 4 lü karma 5 li karma diye satılan aşıların hepsi tavuk aşısıdır ve hangi ortamlarda büyük şişelerden daha küçük şişelere bölündüğü belli değildir. En önemlisi de 500 ml ve 2019 yılı için yaklaşık fiyatı 400-500 ml olan bir aşıyı alıp 20 ml lik şişelere bölerek  kuş başına 0.2 cc kullanılacağını düşünür isek 100 kuşluk ediyor ve yine 2019 yılı için söylüyorum bu 20 ml lik şişeyi 100-150 TL arasında satışa sunuyorlar.

Kısa bir hesap yapacak olur isek 400-500 TL arasında aldıkları büyük şişe aşıyı bölerek satışa sunduklarında ortalama 3000-35000 arasında bir para topluyorlar…

 

Yaklaşık 25-30 senelik kuşçuluk tecrübem ve alanda yükseköğrenim görmüş biri olarak benim size tavsiyem yavrularınız için 3. Ve 7 hafta sonunda yapacağınız aşılar için karma tavuk aşılarını ya da tekli newcastle aşılarını tercih etmeniz ve her yıl aralık ayın içerisinde de nobilis p201 ya da chevivac p200 tarzında sadece güvercinlere yönelik aşıları kullanarak aşılama yapmanızdır.

Mehmet Hoca

Kanatlı Uzmanı

10.11.2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir