worm-infestation

Güvercinlerde İç Parazit Tedavisi

Güvercinlerin ve diğer kanatlıların vücutlarının içinde özellikle de bağırsak ortamında iç parazitler olarak adlandırılan çeşitli canlılar yaşamaktadır. Bu canlıların çoğu gözle görünemeyecek boyutta, mikroskobik canlılardır. Güvercinler bağırsaklarında yaşayan bu parazitler ciddi sağlık sorunlarına neden olurlar Parazitlerin var olduğuna bir kuşta güç kaybı, ağırlık kaybı, stres hali, tüy yolma, huzursuzluk, performans kaybı gözlenir

Verdiğimiz yemlerin, kullanılan ilaç ve vitaminlerin vücut tarafından emilimi yüksek oranda bağırsaklarda gerçekleşmemektedir. Ağırlıklı olarak bağırsaklarda yaşayan bu tür parazit canlılar besin ve vitaminlerin çoğunu tüketeceği için kuşun faydalanacağı miktar azalmaktadır. Bundan dolayı öncelikle kuşların vücudundan bu parazitlerin uzaklaştırılması gerekmektedir.

 

Başlıca Güvercin İç Parazitleri

Bu parazitlerden bazıları tamamen güvercinlerde görülürken bazıları güvercinlerle birlikte başka kuşlarda ve tavuklarda da görünmektedir. Güvercinlerde görülen iç parazitler, ağırlıklı olarak bezli mide,   ( ön mide ) kaslı mide, ( taşlık ) ince bağırsak ve kör bağırsakta bulunmaktadır.

  1. Hairworms: (Kıl Kurtları) Güvercinlerde görülen kıl kurtlarından en yaygın olanı Capillaria Obsignata’dır. Aynı şekilde Capillaria Coudiflata’da sık görülür. Bu kurtlar güvercinin ince bağırsağında yaşarlar, çok küçük ve incedirler. Uzunlukları 25 mm kalınlıkları ise 0,8 mm kadardır. Bu parazitler ince bağırsak duvarının içine gömülerek yaşarlar. Bu nedenle ölü kuşların ince bağırsaklarında yapılacak bir incelemede gözle görünmeleri pek kolay olmaz. Özel yöntemler kullanılarak tespit edilebilirler. Hasta kuşların dışkılarının mikroskop ile incelenmesi sonucu larvaları belirlenebilir ve  kesin olarak saptanabilirler.  Eğer çok sayıda bulunurlarsa bağırsak delinmesine neden olarak ölümcül olabilirler. Güvercinlerimizde ciddi huzursuzluğa neden olurlar. Kuşlarımız süreli tedirgin davranışlar, kaşınma ve tüy yolma gibi hareketler yapabilir.
  1. Roundworms:Ascaridia Colombae adı ile bilinen bir tür sadece güvercinlerde  yaygın olarak gözlenir. Salmonella hastalığına benzer belirtiler verir. Daha çok genç kuşlarda ara sıra görülür.
    Her iki tür de güvercinlerin ince bağırsağında yaşarlar. Güvercinlerde bulunan türleri 2 – 3 cm uzunluğunda ve 1 mm kalınlığındadır. Ölü kuşların ince bağırsaklarında yapılacak bir incelemede gözle görülebilecek boyuttadır. Güç kaybı, ağırlık kaybı, stres hali, tüy yolma, huzursuzluk, performans kaybı gözlenir. Özellikle genç ve yavru kuşlar yuvarlak solucanlardan çok çabuk etkilenir ve bu durum hızlı bir ölüme yol açabilir.
  2. Tapeworms: Şerit adı verilen bu parazitlerin 2 türü güvercinlerde bağırsaklarda bulunur. Anormal zayıflama, yeme karşı isteksizlik, kayıtsızlık, güç kaybı, tüy yolma ve sürekli tüy karıştırma, stres hali, huzursuzluk, ağır vakalarda bağırsak iltihabı ve kanaması ile birlikte ishal gözlenir. Genç kuşları çabuk etkiler, yavrularda ölümcül olabilir.
  3. Flatworms: Yassı solucanlar olarak adlandırılan bu grubun bir üyesi güvercinlerde kör bağırsakta parazit olarak bulunur. 1 – 2 cm boy ve 2 mm eninde bir parazittir. Kuşlarımızda ishal, güçsüzlük. kilo kaybı gibi belirtiler verirler. Yumurtaları güvercinlerimizin dışkılarında mikroskobik inceleme sonucu tespit edilebilirler.
  4. Hook worms: Kursak ve mide birleşim noktasına tutunarak yaşadığından kancalı kurt olarak adlandırılır. Yok edilmesi çok zordur, bu yüzden art arda birkaç uygulama gerekir. Hızlı kilo kaybı, kusma ve ölümcüldür.
  5. Stomarch Wall Worms: Mide duvarı kurtları adı verilen bu grubun 2 türü güvercinlerde kursakta da bulunur. Bulunduğu bölgede ciddi hasara neden olurlar. Belirgin zayıflama ve güç kaybı yaratır. Halsizlik, uyuşukluk ve ağırlık kaybı dikkat çekicidir.

 

Bu tür iç parazitlerin kuşlarımızda olmaması için 3 aylık periyotlarda gerekli ilaçlar kullanarak uygulamalar yapılmalıdır. Bununla birlikte aşağıdaki belirtilen önlemlerde alınmalıdırlar. Özellikle bahçe ortamına salınan güvercinlerde bu tür parazitlerin görülme sıklığı artmaktadır.

Gerekli Önlemler

  1. Salmanın düzenli temizliği ve dezenfektesi ile sağlıklı yaşam koşullarına sahip hale getirilmesi.
  2. Salmanın yeterli büyüklükte olması ve kuş başına düşen alanın uygun olması.
  3. Salma içi havalandırmanın uygun olması. Birikmiş kuş dışkılarından yayılan amonyak gazının kuşlarımız tarafından solunması çeşitli solunum yolu hastalıklarına ve iç parazitlerin yeniden vücuda alınmasına neden olabilmektedir.
  4. Kuşların yerde yemlenmemesi, içine kuş dışkısı bulaşmayacak şekilde özel yemlik ve sulukların kullanılması.
  5. Yemlik ve sulukların başka kuşların ve canlıların kullanımına açık olmaması.
  6. Salmanın sinek, böcek ve diğer haşere ve canlıların içine giremeyeceği şekilde tel kafesle yalıtılmış olması.
  7. Düzenli dış parazit kontrollerinin ve ilaçlamasının yapılması.
  8. Kuşlarımıza verdiğimiz yemlerin taze ve temiz olmasına özen gösterilmesi, mümkünse güvenilirliği test edilmiş yem dükkânlarından sürekli alış veriş yapılması.
  9. Yemlerimizin içerlerine başka canlıların giremeyeceği şekilde ağzı kapalı kaplarda saklanması.

 

Kullanılabilecek İlaçlar

 

 

mintiverm-nilverm

 

Yukarıdaki iki ilacın kullanımı için dikkat edilmesi gereken en önemli unsur uygulama anında kuşların mutlaka aç olmasıdır. Uygulama sonrasında da kuşlar 5 saat süre ile aç olarak bırakılmalıdır. Ardından temiz su ile birlikte kuşlar doyurulabilir. Uygulama için şöyle bir yol izlenebilir. Geceden kuşların önünden yem ve su çekilerek sabah sadece hazırlanmış olan ilaçlı su kümes ya da salmalara bırakılır bu su 2 saat kadar kuşların önünde kalır. Uygun olan dozaj 2 litre suya bir çay kaşığıdır.  Ardından kuşlara temiz su verilir fakat yem verilmez. 5 saatlik süre sonunda yem verilebilir. Aynı uygulama 15 gün sonra yeniden tekrarlanmalıdır. Bu tekrarlanmanın sebebi bağırsaklardan uzaklaştırılan parazitlerin bıraktıkları yumurtalardan çıkmasıdır. Bu dönemde küçük boyutlu yavruların olması her hangi bir sorun teşkil etmez. Yıl içerisinde bu uygulama 6 ayda bir tekrarlanabilir.

 

Mehmet Hoca

28.06.2016

8 yorum

  1. Ardından vitamin takviyesi yapmalımıyız

    1. İLK GÜN KUŞLARA BALLI SU VERİNİZ KURTLAR DERİ VE GİZLENDİKLERİ YERDEN ÇIKACAKTIR 2 GÜN KURT İLACINI VERİN 4 VE 5 SAAT SONRA TEMİZ SU VE YEM VERİN KESİNLİKLE SUYA EXTRA BİRSEY VEYA YEME EXTRA BİRŞEY KARIŞTIRMAYINIZ ÇÜNKÜ VERDİĞİMİZ İLAÇ DEĞİL ZEHİRDİT TEMİZ SU ÖNEMLİ ERTESİ GÜN 3 GÜN OLMAK ŞARTIYLA KUŞLARA (K VİTAMİNİ) VERİN KURTLARIN BIRAKTIGI BAĞIRSAKTAKİ PSE VE İLTAHAPLARI K VİTAMİNİ TEDAVİ EDER ARDINDN PROBİYOTİK İYİ GÜNLER

        1. Author

          Nilverm veterinerden alabilirsiniz.

  2. iç parazit ilaçlamasının öncesinde ve sonrasında k vitamini çok faydalı olur.

  3. Merhaba Yavrusu olan kuşlara iç parazit ilacı kullanılabilirmi?bide vitamin olarak ne önerirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir