yesil_diskilar

Güvercinlerde Yeşil Dışkı Sebebi

Güvercinlerde yeşil dışkı her zaman hastalık geliyor çanları dikkat et diye yetiştiriciyi uyarır. Yeşil dışkının çok nadir olarak da yedikleri besinlerin yeşil renkli tahıllar olmasından kaynaklandığı bilinmektedir. Fakat çoğu zaman salmonella gibi hastalıkların ortaya çıkmak üzere olduğunu anımsatır.

Eğer Kümeslerde yeşil dışkı görülürse öncelikli olarak hangi kuşa ait olduğu tespit edilmelidir. Kuş tespit edildiğinin de muayene edilir ve gerekli kontroller yapılır. Ayrı bir yere konularak yediği sadece sarı renkli buğday, arpa gibi tahıllar verilir. Bu durum bize yeşil dışkının kuşun yediklerinden dolayı oluşan yeşil dışkı mı yoksa hastalık belirtisi mi olduğu konusunda bilgi verecektir. Eğer kuşun dışkısı bir  iki gün içerisinde düzelirse yediği tahıllardan kaynaklıdır ve geçici bir durumdur.  Eğer düzelmez ise hemen gerekli tedaviye başlanmalıdır ki ilk akla gelen yukarıda da bahsettiğim gibi salmonelladır

Peki Salmonella gibi hastalıklarda yeşil dışkı nasıl oluşur ? Karaciğerde üretilen ve bir sindirim enzimi olan yeşil safra suyunun kuşun hasta olmadığı normal zamanlarda, sindirime yardımcı olduktan sonra, yeniden kullanılmak üzere bağırsak tarafından emilir. Fakat hastalıktan dolayı bağırsak bu emilimi yerine getiremezse safra suyu dışkı olarak dışarı atılır ve yeşil dışkı oluşur.

Bundan dolayı sürekli gözlem yapmak ve kuşlarımızın bağışıklık sistemini yüksek tutmak amaçlı çalışmalar yapmamız gereklidir. Dikkat etmemiz gereken bir diğer hususta düzenli olarak probiyotik kullanarak bağırsak florasını düzgün bir seviyede tutmaktır ki bağırsak florası bozuk olan bir kuş yediği yemden de yararlanamayacaktır.

Salmonella ile ilgili olarak daha önce yazdığımız yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

8 yorum

  1. Merhaba hocam yalnız şuna dikkat etmek lazım, yakınen beslediğim bir dişi güvercinim var. Böyle yeşil dışkı yapıp halsiz kaldığı dönemlerde hasta olduğunu sanıp panik yaşadık ve bilmem ne veterinerine götürüp dünyanın parası ilaç ve muaneye masrafı ödedim. Ama sonra zamanla anladık ki dişi güvercinler yumutlama dönemlerine yakın böyle yeşil dışkı yapıyor ve halsiz oluyorlar. Böyle durumlarda bir hafta içinde yumurtlayıp normala dönüyorlar. Lütfen panik yapmayın özellikle dişi ise bunlar normal. Bir hafta bekleyip öyle karar verin.

    1. Author

      Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Düz yeşil dışkılar genellikle sorun olmuyor ama üzerinde baloncuklar var ise bunlar sorunlu dışkılar oluyor.

    2. Gerçekten doğru teşhis. Tebrik ederim. Benim dişilerde yumurta döneminde yeşil hafif köpüklü ve sulu yapıyor.

  2. Yardim edin lutfen
    Sokakta bir guvercin buldum ayaklarinin ustune basamiyor kırık yok ama. Gozunun biri görmüyor. Kafasini zor kullaniyor kaldirmakta zorlaniyor. Yemek yemedigi icin kendimiz agzini acip veriyoruz suyu sırınga ile veriyoruz. Herhalde bir darbe aldı ve bu yuzden böyle… Cok üzülüyorum bir seyler diyin lütfen….

  3. Güvercinim çok hasta ne yapabilirim aynen koyu yeşil yapışkan dışkısı var yemek yemiyor su içmiyor 3 gün günde bir kez şiringayla neoteramicyn verdim düzelmedi.2 gündür günde 2 kez sarımsak veriyorum tırnak ucu kadar istemiyor zorla yutturup ağzına su veriyorum.Zorla vermemin daha mı kötü sonuçları olur. Sıcakta tutuyorum.Yarın kefir ve elma sirkesi vericem.Bi arkadaş bebe aspirini ver dedi.Araştırdım çok zararlıymış vermedim.Lütfen yardımcı olun

  4. Author

    Sitenin üst kısmında Muzaffer beyin telefonu var arayın yardımcı olur eczane ilaçları ile düzeltemezsiniz.

  5. Hocam güvercinlerimde yeşil sulu ishal var tedavi için hangi ilacı öneriyorsunuz

    1. Author

      Sitenin üst kısmında muzaffer beyin telefonu var arayın yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir