Trichomoniasis

Güvercinlerde Trichomoniasis (Canker-Peynirleme-Pamukçuk)

Son yıllarda özellikle yavru kuşlarda görülen ve gittikçe yaygınlaşan bir hastalıktır.  Yetiştiricilerin özellikle yaz aylarında kümeslerde sıklıkla karşılaştığı ve tedavi edilmediği taktirde kuşların ölümüne sebep olan bir hastalıktır.

Trichomoniasis kısa ismi ile Trichomonas  hastalığı tek hücreli mikroskopik  kapçılı bir protozoa olan Trichomonas Gallinae isimli bakterinin meydana getirdiği bir hastalıktır. Hareketli olan bu protozoa kuşun boğazından alınan peynirimsi yapı mikroskopta incelendiğinde rahatlıkla görülebilir. Sadece ülkemize özgü bir kanatlı hastalığı değildir dünyanın bir çok yerinde doğada ya da kümes ortamında beslenen kanatlılarda görülebilen bir parazittir. Bu parazitin ortaya çıkışını tetikleyen temel etmen kümeslerin yeteri kadar hava almaması, havanın aşırı derecede ısınması ve dezenfekte edilmeyen kümes ortamıdır. Bulaşıcı bir hastalık olup hızlı bir şekilde yayılabilir. Buna rağmen hayvandaki vücut direnci bu hastalığın etkili olabilmesi için çok büyük önem taşır. Bulaşıcı bir hastalık olmasına rağmen aynı yuvada büyüyen iki yavrudan birinde etkili olur iken diğerinde etkili olamayabilir.

 

BULAŞMA

  • Ebeveynlerin çiftleşmeleriyle bulaşma,
  • Ebeveynlerin yavruları beslemesi sırasında kursak içeriğiyle ve direk ağız içinden bulaşma,
  • Enfekte ebeveynlerin kursak içeriğinin yuvaya oradan da  yavruların göbek kordonuna bulaşmasıyla
  • Enfekte kuşlarla ve/veya portör direk temas ( nakil , satış yerinde,şov  sırasında , barınaklar vb )
  • Bulaşık içme sularının içilmesiyle , ağız içi salyaları ile içme suları kontamine olur.
  • Dışkı ile çıkarılan etkenlerin yeme bulaşması ve bu yemlerin yenilmesiyle

 

Yukarıda da belirtiğim gibi yetişkin güvercinler bu protozoa ile enfekte olduğu halde hiö bir belirti göstermeyebilir.  Güvercinin vücut direnci yüksek olduğu için bu parazit yoğun bir şekilde etki gösteremez fakat var olmaya ve yaşamını kuşun vücudunda sürdürmeye devam eder. Ta ki kuş ağır bir stres altına girdiğinde ya da başka bir hastalığa yakalandığında ve vücut direnci düştüğünde Trichomonas ortaya çıkarak kendini gösterir. Özellikle tüy döneminde güvercinler aşırı stresli ve hastalıklara açıktırlar bu dönemde sıklıkla ortaya çıkan bir hastalıktır.

Trichomoniasis 2

HASTALIĞIN TEŞHİSİ VE BULGULAR

Hastalığın teşhisindeki en önemli yol  yavru ya da yetişkin güvercinlerde yapılacak gırtlak kontrolüdür. Eğer gırtlakta peynirimsi bir yapı görürseniz bu hastalığın kuşta etkin olduğunu göstermektedir. Bu hastalığa yakalan kuşta gırtlak yolu tıkandığı için beslenmesi güçleşir yemeye çalıştığı ya da ebeveynlerin kustuğu besin gırtlaktan geçemez. Bir diğer önemli belirti kuşun ağzındaki iğrenç kokudur fakat bu koku kursak mantarına yakalanmış kuşlarda da görülmektedir.

TEDAVİ

                Tedavisi kolaylıkla yapılabilen bir hastalıktır. Bu konuda etkili olan metronidazole etken maddesine sahip güvercinler için üretilmiş ilaçlar kullanılabilir.   Kullanımı kısaca şu şekildedir. Gırtlaktaki peynirimsi yapı batikona batırılmış kulak temizleme çubuğu ile temizlenir. Burada dikkat edilecek husus şudur; oluşan peynirimsi yapıyı tek seferde tamamen temizlemeye çalışılmamalıdır. Her gün az az temizlenmesi uygun olandır, peynirimsi yapı tek seferde çıkarılmaya çalışıldığında kanama başlayacak ve kuş kan kaybından hayatını kaybedecektir. Gırtlakta gerekli temizleme işlemi yapıldıktan rondizole çay kaşığının ucu ile verilir.Tedavi sürecinde kuşa gerekli besin takviyesi mutlaka yapılmalıdır.

Başka bir tedavi yöntemi ise güvercinler için üretilen ilaçları kullanmaktır. Bu ilaçlar maalesef ülkemizde üretilmemekle birlikte ithal getirilen ilaçların birçoğu da sahtedir. Bundan dolayı satın alır iken güvenilirliği yüksek kişiler tercih edilmelidir.

Bu ilaçların ismi şöyledir:

  • Ronidazole %40 (Etkili ve bireysel olarak test ettiğim bir ilaçtır.
  • Carnidazole (tablet formundadır)
  • Dimetridazole (Etkili bir ilaçtır doz aşımına dikkat edilmesi gerekir)

 

HASTALIKLA İLGİLİ VİDEOLU ANLATIM

 

Youtube Kanalımı Ziyaret İçin

https://www.youtube.com/c/mehmethocam

  MEHMET HOCA

     18.06.2016