Güvercinlerde Hastalıkları Hexamitiasis

Güvercinlerde Hexamit columbae adı verilen bir protozonun neden olduğu hastalıktır. Sınıflamada hayvanlar grubuna dahil olan Protozonlar, basit yapılı mikroskobik canlılardır.

Hexamitiasis, güvercinler ile birlikte hindi, sülün, bıldırcın, keklik ve tavus kuşlarında görülen akut bulaşıcı bir hastalıktır.  Türler arasında da yayılma özelliği vardır. Güvercinlerde bu hastalığın en büyük belirtisi köpük barındıran ishaldir ve bu ishal kimi zaman kanlı formatta görülebilir. Kanlı ishal şeklinde görüldüğünden dolayı direk olarak cocidiois ile karıştırılılma eğilimindedir.

Bu hastalık özellikle nisan-temmuz ayları arasında havanın ısınması ile ortaya çıkar ve öncelikli olarak genç kuşları etkiler. Özellikle 6-8 haftalık bağışıklık sistemi tam gelişmemiş kuşlarda yaygın görülür.

Güvercinin kusması bu hastalığın ilk belirtileri arasındadır fakat her hasta olan kuşta kusma görülmeyebilir. Bunun dışında aşırı su içme, yemden uzaklaşma ve bir kenara çekilip tüyleri kabarmış bir şekide durma görülmektedir. Dışkı saydam ve beyaz renkli olup daha önceden de belirtğimim gibi kanlı olabilir.  Dışkının diğer bir özelliği de normalden daha fazla kötü bir kokuya sahip olmasıdır. Hasta kuşların ağız içi incelemesinde ağız içinde kabuksu yaralara rastlana bilinir. Kuşta 4-5 gün içerisinde ciddi bir zayıflama görülür ve tedavi edilmez ise öldürücüdür.

Protozoalar tek hücreli canlılardır ve protista aleminde yer alırlar. Hexamitiasis hastalığın sebebi de bağırsağa yerleşen protozoalardır. Bu protozolar kuşun dışkıları yolu ile etrafa yayılır. Dışkıda bol miktarda bulunan protozoa, bir şekilde kuşlarımızın yediği yemlere veya içtiği sulara bulaşabilir. Bulaşık yiyeceği yiyen ya da içen kuş hastalık mikrobunu alır. Mikrop vücuda girdikten sonra kuluçka süresi 4- 5 gün kadardır. Yani bu hastalığı yapan protozoanın alınmasını takiben 5 gün kadar sonra hastalık belirtileri kendini göstermeye başlar. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalık içinde kümes temizliği ve dezenfektasyonu çok önemlidir, başka bir önleyici tedbir de kuşların sularına ve yemlerine dışkı temasını önlemektir. Bununla birlikte kuşun kümes ortamında dışkı ile temasını minimum düzeye indirmek için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Bu hastalığa yakalanmış ve tedavi edilmemiş kuşlar ölürler iken komaya girme ve aşırı titreme gösterebilirler.

Tedavisinde DAC firmasının ronidazole %10 ya da ronidazole %40 ya da Belgica De Weerd firmasının BS isimli ürünü ya da Chevita firmasının chevi-col isimli ürünü kullanılabilir.

Toparlayacak olur isek Bu hastalık genç kuşlarda özellikle yaz aylarında görülmekte olup ishal ve kusma en büyük belirtileri arasındadır ve ölüm anında titreme ya da sarsıntı görülür.

Mehmet Hoca

12.03.2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir