probiotics

Güvercin ve Diğer Kuşlarda Probiyotik Kullanımı

Kanatlılarda ve diğer bir çok canlıda tüketilen besinlerin emilimi büyük bir oranla bağırsaklarda gerçekleşir. Bağırsaklardaki emilimi artırmak bağırsak florasını düzenlemek amaçlı olarak kanatlılarda probiyotik kullanımı giderek artmaktadır.

Probiyotik, bağırsakların mikrobiyel dengesini geliştirerek yararlı etkiler oluşturan ve böylece canlının yemden faydalanmasını artıran, içme suyu yolu ile  veya yeme katılarak uygulanabilen canlı yem katkı maddeleridir. Kısaca probiyotikler canlı bakterilerdir. Probiyotikler güvercinlerimizin bağırsak yüzeylerinde bulunan villus adı verilen minik çıkıntılara tutunarak buralara zararlı bakterilerin tutunmasını engellerler. Böylelikle kuşlarımızı hastalığa karşı korumuş olurlar.

Prebiyotikler ise probiyotiklerin gelişimine destek olan besin maddeleridir. Bu iki tanım sürekli olarak bir birine karıştırılmaktadır.Birde sinbiyotik denilen ürünler vardır.Sinbiyotikler, probiyotik ve prebiyotikleri birlikte bulunduran besin desteğidir. Prebiyotikler, vücuda yararlı mikroorganizmalar için enerji kaynağı olduğundan, prebiyotik ve probiyotikleri birlikte bulunduran ürünler alındığında probiyotiklerin daha uzun süre canlı kalırlar ve daha yararlı olurlar.

Antibiyotiklerin kullanımı zararlı bakterilerin yok edilmesine hizmet etmekle birlikte bağırsaklarda var olan ve olması gereken yararlı bakterilerin de ölmesine neden olmaktadır. İşte probiyotikler bu noktada devreye girerek yemden faydalanmayı artırıcı etkisi ve canlıda bağırsak florasını düzenleyici etkisiyle çok önemli bir hale gelmektedir.

Beslediğimiz ve gerçekten çok sevdiğimiz güvercinlerimize düzenli olarak vereceğimiz probiyotikler sayesinde onların yaşam kalitesinin artıracağımız aşikârdır.  Ayrıca probiyotikler bağırsaklarda hastalık yapan bakterilerin çoğalmalarını engellemektedir. Özelliklede Antibiyotik kullanımı sonrasına probiyotiklerin kullanımı çok önemlidir az öncede bahsettiğimiz gibi antibiyotikler zararlı bakterileri yok etmekle birlikte yararlı bakterileri de yok etmektedir.

Yetiştiriciler arasında sürekli olarak bahçeye salınan istediği gibi gezinen güvercinlerin salmada beslenen güvercinlere göre daha sağlıklı olduğu konuşulmaktadır. Bu durumun aslında güvercinin bahçede gezerken istediğini istediği oranda yiyerek vücudun ihtiyacını karşılamasıyla ilgilidir. Salmada beslenen güvercinin böyle bir şansı olmadığı için biz yetiştiricilerin çok sevdiğimiz kuşların bağırsak florasını düzenlemek amacıyla gerçekten bu amaca hizmet edecek kaliteli probiyotikleri kullanmamız gerekmektedir.

Piyasada bir çok farklı firmanın ürününü bulmanız mümkündür ben kendi kuşlarımda depovit firmasının prozym F5 isimli ürününü kullanmaktayım. Bununla ilgili youtube kanalımda da değişik videolar yayınladım.

MEHMET HOCA

16.07.2016

 

5 yorum

  1. Hocam probiyotiği ne sıklıkla kullanmalıyız bir oranı var mıdır yani 2 gün de bir 3 günde bir gibi ?
    (Depovit firmasının pro-zyme f5 ürünü)

    1. Author

      Haftada 2 gün birbirinden uzak günler örneğin pazartesi perşembe gibi

      1. hocam ben aynı anda hem yeme hemde suya karıştırıyorum bu ürünü , bu bir problem teşkil eder mi ?

  2. Slm hocam bulundugum şehrin şartları geregi bulunabilen probiyotikler diazem 256, kefir ve eczaneden alınana bilen örnek entenogermina sizce hangisi işini daha iyi yapar (güvercinlerde)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir