ornithosis_1

Ornithosis (Göz Nezlesi, Göz Sulanması)

Güvercinlerde ve diğer kanatlı türlerde yoğun bir biçimde görülen hastalıktır. Semptomlar güvercinin tek bir gözünde olduğundan dolayı “One Eye Cold” olarak da bilinir. Yine yetiştiriciler arasında yaygın olarak kullanılan bir diğer ismi de “Göz Nezlesi” dir. Ornithosis bilindiğinin aksine gözlerle ilgili bir hastalık değil üst solunum yolları hastalıklarındandır.

Chlamydia Psittaci isimli bakterinden kaynaklanan bu hastalık kuşlarda tüy kabartma, gözlerde ve burun çevresinde akıntılar, kayıtsız kalma, nefes alıp verirken zorlanma gibi belirtiler gösterir. En fazla gözlenen durum özellikle tek göz bölgesinde kızarıklık ve sulanmadır.  Gözdeki yaşarma ve akıntı mikropludur ve mikrobun etrafa bulaşmasına yol açar. Bazı durumlarda gözdeki enfeksiyon körlük ile sonuçlanabilir.  Kuşların mikrop taşıyan göz akıntıları salmalarımızın içinde bulaşmaya neden olurlar. Mikrop salma içindeki güvercin tozu dediğimiz beyaz toza bulaşarak taşınır. Solunum yolu ile diğer kuşlara geçer. Hasta kuşlarla aynı banyo suyunda yıkanan diğer kuşlar hastalığı kapabilirler. 

ornithosis_2
Bu hastalığın önemli bir özelliği insana da bulaşmasıdır. Bu nedenden dolayı her zaman salma ve kümeslere girerken mutlaka koruyucu maske kullanılmalıdır.

Bakteri kökenli bir hastalık olduğu için antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Antibiyotik uygulaması oldukça olumlu sonuçlanmaktadır. Çeşitli antibiyotikler bu amaçla kullanılabilir. Bu hastalık için yurt dışı üretilen ithal ilaçlar vardır. Bu ilaçların başında Ornispecial Mix gelmektedir. Fakat bu anlamda ülkemiz de bir üretim yoktur ve bu ilaçların merdiven altı üretimleri oldukça yaygındır. Orijinal ilaç almak için güvenilir satılıcıları bulmak gerekmektredir. Ornithosis tedavisinde kullanılan ilaçlarda yaygın olarak Chlortetracyline ve Doxycyline etken maddesi bulunmaktadır.

ornispecialmix

Ayrıca kuşların multivitamin takviyesine gereksinimleri vardır. Tedavi sırasında kuşların kalsiyum kaynaklarından ( grit taşları, gaga taşları vb)  uzak tutulması gerekmektedir. Çünkü kalsiyum Chlortetracyline’nin ve Doxycyline’nin etkisini azaltmaktadır.

 

Yine bu hastalık için etkili bir veteriner ilacı olan Hipradoxi-S te çoğu zaman etkili sonuç vermektedir. Hipradoxi-S hasta olan kuşun ağzına 3 damla  şeklinde uygulabilir.

Hiprodoxi-S

Yine bu hastalığın tedavisinde kullanılabilecek bir diğer veterine ilaçta Baytril %10 dur. Baytril %10 uzun süreli kullanılması tavsiye edilmez.

 

 

MEHMET HOCA

24.06.2016