hormon

Yarış Güvercinleri Ve Hormonlar( Kortikosteroidler)

Hormonlar tıbbi terimde iki tarafı keskin bıçaklardır. Bir tarafı tamir ederken diğer tarafı da yıkıma uğratabilirler. Çok küçük miktarlarda mükemmel şekilde işe yararken yüksek dozlarda geri dönüşü olmayan zararlar ortaya çıkarabilirler.

hormon2

Öncelikle dişi kuşların döl verimini artıran progesteron ve östrojen hormonları, bu sektörde en çok kullanılan hormon türleridir.

Östrojen hormonu düşük miktarlarda kuşumuzun döl verimini artırırken, yüksek miktarda kullanıldığında kuşunuzda kemik erimelerine yol açabilir. Kuşlarımızın tüy zamanı, tüylerin daha gür çıkması için kullanılan progesteron hormonu tüylerin daha kaliteli bir görünüme kavuşmasını sağlarken, döl verimini düşürmekte ve aynı zamanda yumurtaların boş çıkmasına sebep olmaktadır.

Kuşlarımızın daha kaslı, daha iyi görünümlü ve daha uzun süre uçmasını sağlayan rimobolan hormonu ( anabolizan ) ilerki safhalarda kas erimesi, hızlı yaşlanma ve döl verimliliğinde düşüşe sebep olur.

Kortikosteroidler; dekort, onadron, diprospan vs. gibi ilaçlar kuşlarımızın bağışıklık sistemini baskılayarak o anlık salmonella , e-coli , kanat ödemleri ve vücudun farklı noktalarında ur diye tabir ettiğimiz habis ve selim tümörleri baskılamakta , bu sebeple de bizi yanıltmaktadır. Bunu kısaca “yalancı sağlık” diye tabir edebiliriz.

Fakat bu hormonların kullanılması yüzünden hastalıklar erken teşhis edilememekte ve kümeste önüne geçilemeyen kötü sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Hormonlardan kısa sürede ve hızlı bir sonuç almamız yerine, vitamin ve ek gıda kullanarak uzun vadede sağlıklı sonuçlar almamız, daha çok tavsiye edilir.

Yarış sezonunda, adaletten uzak yetiştiriciler kuşun yaşam süresinin kısalmasını dahi göze alarak, kazanma hırsı yüzünden bu gibi yöntemlere başvurmaktadırlar.

Ecz Ornitolog : Fatih Can

Erdal Hatay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir