Süs Tavuğu Yetiştiriciliğinde Önemli Doğrular Ve Önemli Yanlışlar!

Civciv, yarka ve anaçlar olarak gelişim sırası ile..

* Civcivlerinize çıkımdan hemen sonra şekerli su vermenizin normal su verilmesinden besin değeri açısından sanıldığı gibi fayası yoktur.

* Civcivleriniz için su çok önemlidir iki altın kural ilk üç ay devamlı dinlendirilmiş su veriniz ve mümkünse ilk 10 gün su ne sıcak ne soğuk olsun ”ılık su” onların gelişimi ve alışması için ideal olandır.

* Cinsiyet tahmini için yavrularınızın boynunu, gagasını, kanadını veya kuyruğunu kurcalamayınız bebek bebektir sabırlı olun ırkına veya rengine göre değişse de 3 ay içinde kim kimdir hangisi kız hangisi oğlandır belli olacak hayata tutunmaya çalışan güzellikleri gereksiz bir bilgi için yormayınız.

* Son yıllarda yaygınlaşan bakımda ve gelişimde probiyotik etkisi oldukça önemli katkılar sağlayan bir uygulamadır yavru tavuklarınıza ”probiyotik” işin ehli kişilerin tavsiye ettiği sıklık ve miktarda veriniz.

* Ana kuçağı ve cücük kafeslerinden ayrılabilme vakti ikinci haftadan itibaren başlar yani biyolojik olarak kendi vücut ısı dengelerini sağlayabilme zamanı iki haftadır sonra onları geniş rahat ortalama 30 derece sabit ısı kaynağı olan daha geniş oda sıcaklığı altında olmayan civcivlikten yarkalık dönemine kadar duracakları kümeslere alabilirsiniz.

* İki haftalıktan on altı hafta olana kadar bay ve bayanlar yanyana durabilirler ancak çoğu ırk için 4. aydan itibaren hususen horozlarda cinsiyet etkileri artmakta ve eşleşme denemeleri başlamaktadır erken eşleşme bizce gelişim açısından sorun oluşturan bir durum bu sebeple 16 haftalıktan ilk 10 kılavuz yumurta yapana kadar(36 haftalık) horoz ve tavukları ayrı tutup ayrı besleyiniz.

* Dev ırk tavuklarda ayak problemleri ve tutulması yarkalıktan başlar bunu tetikleyen en temel unsur genetik faktörlerdir bu tutulmayı tetikleyen ve destekleyen diğer önemli sebeple hijyen ve yeterli hareket salınma imkanı olmayışıdır yani bol gezen devamlı temizlenen kümeslerde hayvanlar daha sağlıklı olur diyebiliriz.

* Dezenfektan veya bit öldürsün diyerek hayvanlarınızın altlıklarına asla kireç serpmeyiniz zira faydasından çok zararı olacak olan tehlikeli bir uygulamadır.

* Çok anormal bir sebep ve durum yoksa dev ırklarda horozların ideal bir eşleşme olgunluğu 10. ayını bulmaktadır yani horozum 1 yaşında eşleşiyor ama yumurtalar boş korkusunda olanlar biraz sabırlı olmak durumundalar bu hayvanlarda da kişisel bir meseledir.

* Bir kümeste ne kadar çok tavuk olursa olsun iki horoz olması her zaman tehlikelidir çünkü horozlar arası hiyerarşi ve takım kurma psikolojisi vardır tavuklarını sahiplenme, kıskanma gösterişler taslayarak onları devamlı tavlama derdindedirler birbiri ile kavga etmeseler bile tavuklar ile eşleşme durumu söz konusu olduğunda birisinin atladığı tavuğa tavuk kalkmadan diğeri de atlamak ister ve atlar bu döngü yarış havasında sürer gider işte o vakit o şanssız tavuğunuz bir süre sonra zarar görmeye kontrol etmezseniz ölmeye kadar giden bir süreç yaşayacaktır 1 horoz 5 tavuk alan genişliğine göre yeterli olacaktır.

* Her hobi bahçe kümesinin bir hasta hayvan barındırma ve ve tedavi kümes olmalıdır sağlık durumu iyiye gitmeyen hayvan hemen sürüden ayrılmalı önce teşhis sonra tedavi edilmelidir.

* Ne kadar istemesekte her kümeste olmazsa olmaz ilaçlar vardır bunlar veteriner hekimler tavsiyesi ve direktifleri doğrulsun da kullanılmak üzere kümes ecza dolabında hazır olmalıdır bizim en kıymetli bulduğumuz ilaç olası deri yaralanmalarında kullandığımız Antibakteriyel Sprey( Neo Caf)’tır.

* İri horozlar mahmuzları ve pençeleri geliştikçe tavuklar ile eşleşme esnasında onlara sırt tüylerini yolma şeklinde zarar verirler bazen kümeste 10 tavuk vardır ama horoz bir tanesini seçer ve devamlı onunla eşler bu hem diğer tavuklar için yumurtalarının boş olma ihtimalini arttırır hemde çok eşleşen tavuk için yaşamsal bir sıkıntı oluşturur buna tedbir olarak biz tüm horozlarımızı 4 ay kadar tavuklardan ayrı bir bölmede besleyerek hem horozları hemde tavukları dinlendirmeyi doğru buluyor ve uyguluyoruz.

* Her yıl tüy değişim dönemlerinde herkes kendi imkanları ölçüsünde tavuklarına vitamin, polivitamin, kalsiyum veya veteriner hekimlerin tavsiye edeceği diğer minerallerden takviye verilmelidir tüm bu gıda takviyelerini doğal yollardan temin edip sunma imkanı vardır mümkünse öylesi tavsiye olunur. .

* Düzenli iç ve dış parazit uygulaması her kümes için hayati bir uygulamadır.

* Her iki tavuğa kolay ulaşabileceği ve rahat edeceği bir folluk ve her kümes uyku bölümünde tünek şarttır.

* Follukların içerisinde koyacağınız bir kaç tutam baharat koku alma duyusu güçlü olan tavuklarınızı doğal yaşam havası eşliğinde yumurtalamasını kolaylaştıracaktır bu baharatlar nane, melissa otu, dere otu, ve rezene olabilir.

* Tavuklarınız için mineral taşları önemlidir ya yemlerine karıştırıp veriniz yada sadece içerisinde mineral taşları olan bir yemlik bulundurunuz.

* Tavuklarımızın en temel faaliyetlerinin başında eşelenmek gelir her hobi kümesinin şartları eşit olmayabilir devamlı bahçe gezinti imkanı olmayan hayvanlara rahatça eşelenecekleri ölçüde kaplar koyunuz tavsiye olarak bir kapta kum diğer kapta toprak koyunuz.

* Tavuklarımızın baş belası olan solunum yolu rahatsızlıkları mevsim geçişleri ve tüy değişim dönemlerinde çoğu süs tavuğunu etkiler bu süreçler esnası ve sonrası burun delikleri tıkanan tavuklar düzenli aralıklar ile burun temizliği yapılmalıdır.

* Ayak, tırnak ve paça bakımı tavuklar imkan verilmiş olsa doğal yaşam ortamında kendi ortopedik tercihine en uygun yerde konaklamak ve uyumak ister biz kurduğumuz lüks hobi kümesleri ile onlara korunaklı bir yaşam sunmuş olsakta çoğu hobi kümesinde tavukların ayakları sorunludur buna çözüm olarak her 3 ayda bir defa tırnak&mahmuz bakım

buy kamagra 100mg

, ayak taban bakımı ve paçalı ırklar için paça temizlik ve bakımı yapılması şiddetle tavsiye olunur.

* Ayak mantarı maalesef çoğu kümeste olan ancak çoğu kişinin farkında olmadığı veya umursamadığı bir problem iç organlarda(karaciğer) muhtelif tahribatlar ve ayak derisinde pullanma şeklinde gözlemlediğimiz durum aslında üzerinde ciddiyetle durup tedavi edilmesi gereken bir meseledir acil önlem ve tedavi tavsiye olunur.

* Her gün temiz su ve temizlenmiş suluk olmazsa bu iş yürümez bunu birinci kural olarak uygulamaya alınız.

* Kış aylarında yönü kuzey ve batı istikametinde olan kümeslerin rüzgar etkisi altında olması engellenmelidir zira bu soğuk rüzgarlar çoğu hayvanı hasta eden önemli bir doğa gerçeğidir.

* İyi bakılırsa bir tavuk 7 yıldan fazla yaşar verimliliği düşse de yaşamını sürdürebilir kuluçkalık yumurtada damızlık değeri en yüksek olan dönemleri 2 ile 5 yaş aralığıdır kıymetli ve özel tavuklarınızı hemen elinizden çıkarmayın sayısı az olsa da yıllarca size güzel yavrular ve yumurtalar verebilirler.

* Tavuklar sevgiden anlayan ve sevgiye karşılık verebilen canlılardır yavruluktan başlayarak onları elize alın, sevin, kucaklayın size yakın ve samimi davranmaları için sizi güvenilirler listesine eklemeleri için onlara yakın durun.

***Sizlerinde tecrübe ettiği çoğunluğun bilmediğini veya uygulamadığını düşündüğünüz bir yöntem varsa lütfen yorum kısmına yazınız…

Not:
Sabırla okuduktan sonra faydalı ve gerekli görürseniz paylaşınız!

Tüm görseller ilgili izahat için muhtelif internet sitelerinden alınmıştır.

Abika Brahma Kümesi mutlu ve sağlıklı günler diler.
www.abikabrahma.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir