Posta Güvercini

Posta güvercinleri yaygın olarak kullanılan diğer adı ile muhabere güvercinleri uzun yıllar boyunca güvercin yetiştiricilerinin besledikleri ve sürekli olarak geliştirilmeye çalışılan bir güvercin ırkıdır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi posta güvercinlerinin diğer adı muhabere dir ve muhabere kelimesi haberleşme anlamına gelmektedir. Posta güvercinlerinin özünde yetiştirilme amacıda aslında haberleşme bir noktadan diğer noktaya mesaj iletmektir.  Posta güvercinleri telgraf, telefon vb iletişim araçları bulunmadan önce dünya genelinde en hızlı ve en güvenilir haberleşme araçlarıydı. Savaşlar da yoğun olarak kullanılan posta güvercinleri askeri alanda da büyük başarılara imza attılar. İngiltere’de David Martin isimli İngiliz evinin çatısını onarırken bir güvercin iskeleti buldu.

Martin hayret içinde ve heyecanlı olarak BBC televizyonuna olayla ilgili şunları söyledi: “Bacanın arasında bir şey gördüm. Çektim, çektim… Aşağıya kadar çektim… Sonra güvercinin kemikleri bir bir görünmeye başladı. En sonunda içinde gizli mesaj olan kırmızı kapsül bağlı ayak ortaya çıktı. Bu inanılmaz bir şeydi.

Teknolojik gelişmelerden sonra tamamen hobi amacı ile beslenmeye başlandılar. Şu anda ise dünya genelinde gerçekten çok sayıda insanın büyük ilgi duyduğu bir alanına dönüşmüştür. Hollanda, Almanya, Bulgaristan,İtalya ve son zamanlarda Japonya, Tayvan, Çin gibi Uzak Doğu Ülkeleri posta güvercini yetiştiriciliğinde çok büyük gelişmeler kaydetmiştir.  Uzak doğu ülkelerinde yarışlar her hangi bir hile olmasın diye okyanus üzerinden gerçekleşmektedir.

Posta güvercinleri çok uzak mesafelere uçabilirler. Örneğin Japonya’da yarışlarda salınan bir posta güvercini 8 bin kilometre uçarak Kanada’da bir askeri üstte bitkin halde bulundu.

TÜRKİYE’DE POSTA GÜVERCİNİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ülkemizde Posta Güvercini denilince akla ilk gelen şehir Manisa’dır.  Bununla birlikte İstanbul, Edirne, Eskişehir, ve Güney Doğu Anadolu illerinde de son yıllara bu alanda ciddi gelişmeler olmuş ve ortak kümesler kurulmuştur. Manisa’da her yıl düzenli olarak yapılan yarışlar 10 etaptan oluşmaktadır. Bu etaplar şöyledir.

Manisa Posta Güvercini Yarışları Etap Mesafeleri

  1. Kula-120 km
  2. Uşak-160 km
  3. Çiftlik (Afyon)-223 km
  4. Afyon-275 km
  5. Emirdağ (Afyon)-350 km
  6. Çeltik ( Konya)-382 km
  7. Kulu (Konya)-488 km
  8. Kırşehir-546 km
  9. Yozgat-703 km
  10. Sivas-937 km

Yukarıda belirtilen kilometreler kuş uçuşu olup koordinatlara göre ortalama mesafelerdir. Her yarışçının salım noktasına olan mesafesi farklı olmakla birlikte belirtilen mesafeler ortalama değerler alınarak yazılmıştır.

Manisa’da posta güvercini yarışları Nisan ayı sonlarında başlayarak hava koşullarına göre Temmuz ayı ortalarında tamamlanır. Yarışlarda dereceye giren yetiştiricilere kupa ve para ödülü verilmektedir.

Yarışlar genellikle pazar günü yapılmakla beraber hava koşullarının elverişsiz olduğu zamanlarda hafta içine de zaman zaman sarkmaktadır. Yarışlara katılacak kuşlar yarış gününden bir gün önce derneklere teslim edilerek araçlara yüklenir. Araç geceyi yolda geçirerek sabahın ilk ışıklarında belirtilen salım noktasına ulaşır ve kuşlar yem ve su verildikten sonra kuşlar salınır. Her posta yetiştiricisi erken saatlerde kalkarak kümeslerine kuşların ayaklarındaki çipleri okuyan saatleri yerleştirirler ve beklemeye başlarlar. Kuşlar geldiğinde antenin üzerine konarlar ve ayaklarındaki çiğler otomatik olarak okunur. Akşam saatlerinde her yarışçı yarıştığı derneğe saatini götürerek ana bilgisayara saatini okutur. Ana bilgisayarda her yarışçının kümes koordinatları vardır. Bu koordinatlar dikkate alınarak bir sıralama yapılır ve bu sıralama sonucu dereceye giren kuşlar belirlenir.

Posta güvercinleri ve posta güvercinleri yarışları ile ilgili hazırladığımız belgeseli keyifle izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir