salmonella

Salmonella ve Dyzanteria Dithliss

Evet, arkadaşlar tüm güvercin sevenlerin ve güvercinlerin korkulu rüyası olan bir hastalıktan bahsetmek istedim. Salmonella ve dyzanteria tithliss. Bu iki hastalık aynı anda nüksetmekte ve kümesimizi adeta cehenneme çevirmektedir. Kuşlarımızda akıntı ve halsizlik yapmakta aynı zamanda dışkılarında kıvam bozukluğuyla seyretmektedir. Dışkıda renk değişimiyle devam eden bu hastalık yavaştan kuşlarımızın tüm vücud ekstremitelerine nüfuz sağlamaktadır. Tüylerde cansızlık kuşlarda hiç görülmemiş anormal hareketler iştahsızlık hareketsizlik bu hastalığın diğer sendromlarındandır.

Bir kuş sever olarak bizim bu hastalıkla yüzleşme zamanımız ise ne yazıkkı hastalığın son safhalarıdır. Çünkü o vakte kadar kulaktan dolma birkaç bilgiyle müdahale etmeye çalıştığımız ve önemsemediğimiz bu hastalık en sonunda kuşlarda omurga eğriliği ( halk arasında boyun dönmesi) olarak kendini gün yüzüne çıkarmış olacaktır. Bu aslında güvercinimizin sinir sistemine etki ettiğini bize göstermektedir. Sinir sistemine etki eden bu enfeksiyonöz hastalık artık geri dönüşü mümkün olmayan etkiler gün yüzüne çıkarır. İster bir hayvan isterse de bir insan olsun omurgalı canlıların en büyük sıkıntısı sinir sistemine müdahaleyi imkânsız kılmalarıdır. Tıpta en büyük sıkıntı beyin omurilik sistemine etki eden ilaçların ya yan etkilerinin çok fazla olması ya da bu sistem üzerinde bir işe yaramamasıdır.

Tatbiki de bir hastalık olduğunda etkin bilimsel ilaçların kullanımı şarttır. Fakat özelliklede bu hastalıkta en önemli mücadele yöntemi erken teşhistir. Erken müdahalede bulunulmazsa salmonella hastalığı güvercinimizi ölüme götürmekte ya da en iyi ihtimalle geri dönüşü olmayan hasarlar bırakmaktadır.

National geographic e damgasını vurmuş ünlü ornitolog Doç.Dr Çağan Şekercioğlu’nun dediği gibi kuşların yaşamı bir ağaca benzer. Ağacın gövdesi ne kadar iyiyse dalları da o kadar iyi olur fakat gövdeye kurt yürürse dalları da çürümeye mahkûm olur. Bu düşünceye göre benim kanaatimde eğer bir kuş bu hastalığın birinci evresinden kurtulamamışsa kümesimizin salahiyeti için bu kuşun hemen o kümesten ayrılması ya da kötü bir seçenek olarak itlaf edilmesi gerekir.
Tatbiki emek verdiğimiz çocuğumuz gibi baktığımız bir kuşa bunu yapmak bir kuş sever olarak hepimizi üzebilir. Fakat profesyonel kuş besiciliğinde duygularımızı bir kenara bırakmamız gerektiğinin farkında olmalıyız.  Florokinolon grubu antibiyotik kombinasyonları ve amfenikol türevi olan kloramfenikol tipi antibiyotikler erken müdahalede etkili birer çözüm sunmakla birlikte ilerde kısırlık tüylerde cansızlık ayaklarda güçsüzlük yaptığı aşikârdır. Sinir sistemine nüfuz ettiğinde ise yüzde elli bir başarıyla karşımıza çıkmaktadır.

Eğer kuşlarına değer veren birer güvercin severseniz kümesinizi evinizin titizliğinde idare edin. Onların uçan birer nesne değil de birer canlı olduklarını unutmayın. Beslenme şekillerini bilimsel dayanaklara göre ayarlayın.

Hepiniz Allah a emanet olun saygılar

Yazı ecz fatih can’a aittir.

Erdal Hatay

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir