Güvercinlerde ve Tavuklarda Kanlı İshal (Koksidiyoz)

kanli_ishal

 

Eimeria cinsi protozoonların neden olduğu bağırsak sistemini etkileyen bir paraziter hastalıktır. Çok yüksek yayılma özelliğine sahip olan hastalık ciddi problemlere, ölümlere ve verim kaybına neden olur. Genç olan hayvanlar enfeksiyona karşı daha duyarlıdır. Tavuklarda özellikle 4-6 hafta arasındaki hayvanlar etkilenir. etkenin farklı türleri Farklı bölgeleri etkilemektedir.

koksidiyoz

Bulaşma:
Enfekte olan hayvanlar dışkı yolu ile parazit yumurtalarını bol miktarda saçarlar. Bu parazit yumurtaları altlıkta ve kontamine olan diğer materyaller üzerinde bulunur. Uygun şartlarda sporlanma dediğimiz olay gerçekleşir. Bir başka hayvanın bunları ağız yolu ile alması ile beraber enfeksiyon başlamış olur. Bağırsağa ulaşan etken bu hayvanda da hastalık yapar. Bu döngü bu şekilde devam eder.

Hastalık belirtileri

Hayvanlarda öncelikli olarak görülen belirtiler; ishal, kanlı dışkı, sindirilmemiş yem atımı ve depigmentasyondur. Tabi ki bununla beraber gelişim bozuklukları, verim kaybı, homojenite bozukluğu, tüy kalitesinin bozulması, tüylerde kabarmalar ve artan seyirdeki ölümler belirtiler arasında sayılır. Bağırsak sistemindeki sıkıntılardan dolayı hayvan sekonder enfeksiyonlara her zaman açıktır. Ayrıca bağırsaklarda nedbe dokusunun gelişmesi ile bağısakların sindirim kabiliyeti azalır.

Koksidiyoz hastalığında en dikkat çekici belirti dışkıda kan görülmesidir.

Tedavi

Sulphamezatine, coxidin, vetakoksin vb. gibi antiprotozoal ilaçlar kullanılmalıdır.
Aynı etken maddeli ilacı devamlı kullanmak hayvanda direnç gelişmesine yol açar o yüzden farklı ilaçlar kullanılmalıdır.

Aşı uygulaması ile koruma ise patojen ya da tam gelişmemiş parazit yumurtası içeren canlı aşılar kullanılarak yapılmaktadır. Üretim koşulları ile zemin tipi, altlık ve havalandırma, sıcaklık ve nem gibi çevresel faktörler de bu hastalığın önlenmesi için şüphesiz önem taşımaktadır.

Sağlıklı Hayvan = Sağlıklı İnsan

Veteriner Hekim Emre KAPAR

1 Yorum

  1. Tavuklarimin bazıları kanlı siciyor bazıları ise cıvık siciyor birde yumurta verimi alamıyorum ne yapmam gerekiyor ne ilaç kullanmamı tavsiye ediyorsunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir