Güvercinlerde Coccidiosis (Koksidiyoz)

Güvercin kümesleri için ciddi bir tehdit oluşturan ve bir çok güvercinin ölümüne neden olan ciddi  ve sinsi bir hastalıktır. Hemen hemen her güvercinin bağırsağında (hasta olmasa da) yer alan Coccidia isimli mikroskobik bir bağırsak parazitinin normalden fazla çoğalması ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

 

Coccidia isim parazit ince bağırsakta yaşamakta ve burada çoğalmaktadır.  Paratifo bakterisi gibi hareket edip bağırsak duvarlarına ciddi zarar verir ve bağırsak duvarlarını zamanla yıpratarak bağırsak dışına çıkarlar. Son derece bulaşıcı ve çok yaygın bir hastalıktır. Coccidiosis, PMV-1 (veba), salmonella, e-coli gibi diğer önemli güvercin hastalıkları içinde uygun zemin hazırlar. Her güvercinde bir dereceye kadar mevcut coccidia özellikle bağışıklığı düşmüş, strese maruz kalmış ve bağırsak florası bozulmuş ve en önemlisi genç-yavru kuşlarda çok etkili ve ölümcüldür. Bu anlamda güvercin yetiştiricisinin kümesini ve kuşlarını iyi gözlemlemesi ve dışkı kontrolüne ciddi bir önem vermesi gerekir. Normal bir güvercinin dışkısı koyu renkli ve orta sert kıvamlıdır. Bunun dışında yeşil-sarı ve saydam ishal durumlarında gerekli tedbirler alınmalı ve alarm durumuna geçilmelidir.

Güvercinler kirli suyu içmekten veya nemli dışkısıyla temas halinde olmaktan enfekte olabilirler ve bağırsaklardaki coccidia miktarı artmakta ve hastalığın başlamasına neden olmaktadır.

Coccidiosis’in belirtileri arasında yeme ve suya karşı ilgisizlik, iştahsızlık, kabarmış tüyler, gözlerini sık sık kapatmak ve renkli çok gevşek yeşilimsi, ya da çok sulu bir dışkı sayılabilir. Kesin teşhisin dışkı veya ölü kuşların kursaklarındaki maddelerin mikroskop altında gözlemlenmesi ile mümkündür. Coccidiosis ile birlikte zayıflama görülür başka bir belirtisi de özellikle genç kuşlarda ölüm olarak ortaya çıkabilir.
Coccidiosis Tedavisi için piyasadaki en etkili ilaçlardan biri  Cocci-Geel kullanılabilir. İlaç 2.5 litre içme suyuna 8 gr şeklinde kullanılır. Tedaviye 5 gün süre ile devam edilir. Bu süreçte kuşlara mineral taşı ve mineral katkılı herhangi bir ürün verilmemesi tavsiye edilir.

Coccidiosis’in önlemek için kümesleri kuru ve temiz tutmak gerekir, ayrıca yeterli miktarda hava akışında kümes içinde sağlanması önemli bir önlemdir. Kuşların dışkılarının kuşlarla ve yemleri ile kesinlikle temas etmemesi gerekir. Bununla birlikte kümeslerin ve kümes ekipmanlarının düzenli olarak dezenfektan kullanarak temizlenmesi de bütün hastalıkların önlenmesinde etkili bir tedbir. Güvercin Vebası ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Mehmet Hoca

08.05.2015

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir