Güvercinlerde Adenocoli Hastalığı (Genç Kuş Hastalığı)

Güvercin hastalıkları arasında yetiştiricilerin sıklıkla karşılaştıkları ve tedavisinde zorlandıkları önemli bir hastalıktır. Hastalığın bir diğer ismi Genç Kuş Hastalığıdır. Bu hastalığın ortaya çıkmasını sağlayan iki farklı patojen vardır bunlar Adenovirüs isimli virüs ve E.coli bakterisidir.
Özellikle genç kuşlarda görülen bu hastalığın çoğu zaman ikinci bir hastalıkla beraber ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların başında da e-coli gelmektedir. Bu hastalığın önemli bir özelliği, diğer bazı hastalıklara uygun zemin hazırlaması ve özellikle de E. Coli ile birlikte görülme eğiliminde olmasıdır. Trichomonas, Hexamitas ve Fungi kökenli hastalıklarda karşılaşılan güvercin ölümlerinin önemli bir nedeni de adenovirus’dür. Çünkü bu virüs bu hastalıkların tedavisini çok daha güç hale getirmektedir.

Virüs vücuda girdikten sonra 1 gün içinde etkili hale gelir. Dün sağlam olan ve uçan yavru kızması bir gün sonra su dolu kursakla karşımıza çıkabilir. Özellikle yaz döneminde alınan yavruların sonbaharda tüye girdiklerinde karşılaştıkları çok önemli bir hastalıktır.

Böyle bir durumla karşılaşıldığında yapılması gereken ilk hamle kuşun su dolu kursağının boşaltılmasıdır. Sonrasında kuşun ağzından enjektör yardımı ile soğuk su basılarak yeniden kusturulması ve kuşun ateşinin düşürülmesi için kuşun soğuk suyla yıkanması gerekir. Kusturma işi 2- 3 kez tekrarlanmalıdır.

Kitlesel olarak hastalanmalar nadiren görünür genelde bağışıklık sistemi gelişmemiş genç kuşlarda ya da zayıf düşmüş gelişimi sorunlu olan kuşlarda görülür ve çoğu zaman öldürücüdür.
Güvercinlerin bulunduğu ortamlarda hijyenik olmayan koşullar, kirli yemlikler ve suluklar ayrıca kalabalık ve yetersiz havalandırmaya sahip kümesler bu ve diğer güvercin hastalıklarının ortaya çıkmasını tetikler.  Dışkıların yemlere ve sulara bulaşması en önemli bulaşma yöntemidir. Bundan dolayı yemliklerin ve sulukların düzenli olarak dezenfektanlar ile temizlenmesi çok önemli bir tedbirdir. Patojen Escherichia coli bakterileri yumurtaya kabuğundan girip yavruyu enfekte edip yumurta içindeki yavruyu bile öldürebilmektedir.

ADENO COLİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ

  • Ateş ve halsizlik
  • Aşırı derecede su içme
  • Kursağın sıcak su ile dolu olması
  • Kursakta çok az miktarda yemin olması ve yemden kaçınma
  • Kusma ve çıkan kusmuğun sıcak olması
  • Sarı–yeşil renkli bir ishal 

ADENO COLİ HASTALIĞI TEDAVİSİ
Bu hastalık viral bir hastalık olduğu için etkili bir tedavisi malesef yoktur bununla birlikte aşağıda belirtilen ilaçlar  Adeno Coli hastalığı ile eş zamanlı görülebilen hastalıkları yok ederek kuşun direnci ve bağışıklık sistemi artırılabilir. Aşağıdaki ilaçlar hastalığın tedavisinde kullanılabilir. İlaçları kullanmakla beraber vitamin takviyesi de mutlaka yapılmalıdır.

  • Belgasol+belgamco+cobel (en etkili tedavi için bu 3 ilaç)
  • Adeno Extra Mix
  • Cobel 100ml (Adeno-coli hastalıkları)
  • Ecocure
  • Adeno- Coli Mix

4 yorum

  1. bebek ates düşürücü surup az bişe sırıngada suyla karıstırıp verin ertesi gün sapa saglam olur allahın izniyle.

    1. Author

      Böyle bir hastalıkta bu tedavi imkansız.

  2. E coliye çalışan megatril ve selenyum multivitamin üçlüsü ile 5 gunde iyilesme saglanir. Vet kliniklerinden bu ilaci temin edebilirsiniz. Kesin çözüm. Hayvan kustukça beslenmeli, sabah megatril suyuna, ardından elle besleme gerekecek. Multivitamin agzina 2 damla.Ogleden sonra 1 dis sarimsak ve aksam e vit selenyum agzina 2 damla. Kusma varsa sabah ac karnina metpamid hapis yarisi yutturulmali 1 saate kadar beklenip bu aşamalar oyle tekrarlanması. Kafes temizliği cok onemli, dezenfektasyon yapilmali. Hasta kus ayrılmalı. Hasta kusa 5 gun , diğerlerine 3 gun önlem amaçlı bu tedavi uygulanmali. Kesin çözüm defalarca uyguladım kuslarima ve olumlu sonuç aldim. Yalniz elle beslemeyi ihmal etmeyin.

    1. Author

      Bilgiler için teşekkür ederim hangi kuş türünde uyguladınız bahsettiğiniz tedaviyi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir