DENİZLİ BANGOSU (AZMANI)

Denizli bangosu; Anadolu kökenli kısa yüzlü güvercin ırklarından biridir. Bu ırka Denizli İlimizden başka bir yerde rastlanılmaz. Bu kuşlar Denizli’nin dört nadide ırkından biridir. Ana vatanı Denizli’dir. Denizli azmanımızın tükenmekte olan renk gök ciba olarak tabir ettiğimiz kuşumuzdur. Denizli azmanımızın üç ana renk ve üç ana desene sahiptir. Renkler Siyah, Gök ve Mor’dur.

Desenler ise renkli kanat-kuyruk, renkli kuyruk ve düz beyazdır. Renkli kanat-kuyruklara (CIBA)denir. (NOT; ciba kelimesi eski Türkçede yelek anlamına gelir.) Cibalarda kanatlar düz bir çizgiyle çevrelenmiş şekilde renkli olmalıdır. Kanat baş teleklerinden itibaren 8-10 telek beyaz olmalıdır.6-7 telek beyaz olursa hata sayılmaz. Beyaz teleklerin arasında farklı bir renk olmamalıdır. Cibalarda baldırlar da renklidir. Kuyruklarının tamamen beyaz olması ya da arada beyaz teleklerin olması kesinlikle kabul edilemez. Renkli kuyruklarda ise gövdenin tamamen beyaz olması ve kuyruğun beyazlıktan net bir çizgiyle renklenerek ayrılması istenir. Bu renk ayrımı ” KESME” tabiriyle ifade edilir. Kuyruk altında ince kapak teleklerinde beyazlık istenmez. Düz beyazlarda ise vücudun hiçbir yerinde renk olmamalıdır.

Yukarıda yazmış olduğum yazıda Denizli bangosu (AZMANI)’nın renk seçeneklerini anlatmaya çalıştım (orijinal).İsteyen istediği tarz rengi beslemekte özgürdür lakin ben Denizli azmanının orijinal renklerini besleyeceğim der ise bu yazmış olduğum yazıyı dikkate almasını rica ederim.

 

DENİZLİ BANGOSU (AZMANI) VÜCUT YAPISI VE UÇUŞ ÖZELLİKLERİ

Geçen yazımda Denizli bangosu ‘nun Anadolu kökenli güvercin ırklarımızdan biri olduğunu ve Bu güvercinlerimize Denizli dışından başka bir yerde rastlayamayacağımızı da söylemiştik. Bu kuşlarımız günümüzde nadir ırklar içerisindedir. Denizli de yetiştirilen azman ırkı güvercinler uçuculuğu ile tanınan dalıcı performans ırklarındandır. En kötü bir eğitimle yaklaşık 30 dakika bir uçum süresine sahiptir.Günlük antiramanlara bağlı uçuş süreleri 45 dk ve katlarına çıkartılabilir.Bu kuşlarımız filo uçucusu kategorisindedirler. Dolapçı ırkı ile birlikte uçtuklarında ise nokta yüksekliğe rahatlıkla çıkmaktadırlar. Alçaldıklarında tekrar kolayca yükseklik sağlayabilirler. Pırıltı verilmediğinde kümes üzerinde dar daireli turlarla sürekli manevralar yaparlar. Pırıltıya son derece duyarlı olup genellikle kümes içerisine inerler. Çok az bir dinlenme süresi sonrasında tekrar tekrar uçmaya olumsuz bir tepki vermezler. Her an uçmaya hazır ürkekçe bir yapıya sahiplerdir. Yırtıcı kuşların saldırısını önceden sezinleyebilen filo havada birbirine sıkıca kenetlenir, tam saldırı anında her biri ayrı yönlere açılarak hedef şaşırtırlar. Sağlam bünyeli dayanıklı bir ırktır. Yavru verimleri gagalarının kısalığı sebebiyle sorunlu olsa da çok zor değildir bakıcılar kullanarak verimi arttırmak mümkündür. Son yıllarda azman ırkına başlayan ilgi beraberinde hem bu kuşların çoğaltılmasına sebep olmuş hem de güzel organizasyonlara beraberinde getirmiştir.
Yazımın bu kısmanda Denizli Bangosu (AZMAN) ırkının uçuş özelliklerini anlatmaya çalıştım yazının içerisinde eksikler olabilir. Genel bir özetleme geçmiş bulunmaktayım gelelim simdi vücut yapısına

DENİZLİ AZMANI VUCUT YAPISI

Türkiye’de görülen diğer Anadolu kökenli kısa yüzlü ırklar olan Hünkâri, İstanbul Bangosu, Aydın Bangosu, Baska …… gibi güvercin ırklarından Denizli Bangosu (AZMAN) nı ayıran özellikler Denizli Güvercin Evi Derneği tarafından belirlenmiştir. Bu özellikler Tip ve Duruş, Kafa ve Gaga, Göz, Boyun, Renk ve Desen başlıkları altında toplanmıştır. Burada sadece üç maddeyi işlemek istiyorum.

TİP VE DURUŞ

Biçimi göze simetrik gelen bir şekildedir. Geniş göğsü öne doğru ve dik durmalıdır. Sırtı kısa omuzları geniş ve düşüktür. Karnı kısa ve iyi ilerlemiştir. Kanatları kısa, sık tüylü, iyice kapalı şekilde ve kuyruğunun üstüne yatık biçimde durmalıdır. Kuyrukları üst üste gelecek şekilde durmalıdır .bir diğer deyişle sopa kuyrukta diyebiliriz, standart on iki kuyruk olmalıdır. Bacakları orta uzunlukta tüysüz ve iri pullu olmalıdır. Parmakları ise ince olmalıdır. Ayaklarında tozluk ve paça kesinlikle kabul edilemez. Irka has dik vücut olmalı, parmak üzerinde durmalı veya yürümelidir. Azman ırkı vücudunu salmaz, baston yut muşçasına bir duruşa sahip olmalıdır.

GÖZ
Göz büyük olmamalıdır. patlak ve dışa çıkık görünmemelidir. Beyaz , renkli kuyruk ve renkli kanat-renkli kuyruklarda göz rengi siyahtan başka bir renk olmamalıdır. Karalı alaca ve Göklü alaca gibi renk düzenine sahip kuşlarda göz rengi koyu turuncuya yakın ve gri olabilmektedir.  Gözlerde İstanbul Bangoların da görülen enseye yırtılma kesinlikle kabul edilemez. Göz orta irilikte ve koyudur. Göz çevresinin dokusu soluk, dar ve incedir.

KAFA ve GAGA

Kafa yapısın köşesiz ve yuvarlaktır. İstanbul Bangosu’nda görülen çıkıntı ve köşeler İzmir-Aydın Bangoları’nda Görülenince uzun veya konik yapı kesinlikle görülmemelidir. Gaga yapısına doğru kafa biraz küçülürse de sivrilmez. Yanakları dolu olmalıdır. Alın ve burun üstü tümsek olmamalıdır. Gaga kalın ve kısadır. Gaga ucu aşağı bakar durumdadır. Lakin keskin bir eğim göstermemelidir. Gaga çizgisi göz altına doğrudur ve göze yakındır. Gaga yapısı tok olmalıdır. gagasının kısa ama ince olması değersizdir .Tüm hatların dişilerde erkeklere oranla incelmesi kusur değildir.

BOYUN ve TAKKE

Boynu kısa ve dolgundur. İyi gelişmiştir. Boynu ve ensesi arkaya doğru kıvrık vaziyettedir. Vücutla doğru orantıda olmalıdır. Ne çok dar ne çok geniş olmalıdır. Kafa ile doğru orantıda kafa altından itibaren boyun aniden incelmez. Kafa ile doğru orantıda genişleyerek göğsü vücuda bağlar. Kuşumuzun göğsü ve gerdanı dik duruşludur, kademeli olmamalıdır. Göğsünde gül ve gül izi olmamalıdır. Göğüste bulunabilecek tüy dönmeleri kesinlikle istenmez.
Gelelim tartışmalı bir konuya Denizli Bangosunda takke olur mu? Bu konuyu bir sonraki yazımda işlemek istiyorum. Yukarıdaki yazmış olduğum yazıda Denizli Bangosunu elimden geldiği şekilde anlatmaya çalıştım Eksiklerim olabilir lakin yanlışlarım yoktur. Bu yazıyı yazarken kimseyi rencide etmek amacı ile yazmadım kimseyi tahrik etmek amaçlıda yazmadım sadece yeni yetiştirici arkadaşlarımıza kılavuz olması amaçlı yazılmıştır yazdıklarımı ben kendimde uydurmadım bugüne kadar bu güvercinlere gönül veren ustaların ağırlarından çıkan kelimelerin derlenmiş ve toplanmış hali olarak kabul edebilirsiniz.

Bu yazıları yazmamın tek amacı Denizli Bangosu (AZMAN ) ırkının daha saf yetiştirilmesidir ileriki nesillere daha orijinal bir şekilde aktarılmasıdır.

SAYGILARIMLA…………..

 

Sırrı YILDIRIM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir